Haber

41,5 milyon dolarlık bal ihracatı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2003 yılından bu yana arıcılara toplam 862 milyon TL destek sağlanırken, yıllık bal üretimi de arttı. 2002 yılında 74 bin 554 ton olan bal üretimi, 2021 yılında yüzde 29 artışla 96 bin 344 tona ulaştı. 2022’nin ilk 11 ayında 41,5 milyon dolar değerinde 16 bin ton bal ihraç edildi.

Arıcılık için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2003 yılından itibaren takviyeler yapılmaktadır. 2022 yılında Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı arıcılar için kovan başına destek miktarı yüzde 50 artırılarak 30 TL’ye, damızlık ana arı desteği yüzde 25 artırılarak 100 TL’ye çıkarıldı. 2003 yılı itibari ile Arıcılara Hayvancılık Destekleme kapsamında toplam 862 milyon TL kaynak sağlanmıştır. Verilen takviyelerle arı kovanları, bal üretimi ve arıcılık yapan işletmelerin sayısında artış oldu.

BAL ÜRETİMİ ARTTI 2002’de 74 bin 554 ton olan bal üretimi, verilen takviyelerle 2021’de yüzde 29 artışla 96 bin 344 tona ulaştı. 4,1 milyon olan kovan sayısı 2021’de yüzde 110 artarak 8,7 milyon oldu. Bu artışlar ihracat oranlarına da yansıdı. 2022’nin ilk 11 aylık döneminde 41,5 milyon dolar değerinde 16 bin ton bal ihraç edildi. Arıcılıkta arı üretim kapasitesi tamamen doğaya ve iklime bağlı olduğu için üretim ölçülerinde yıllara göre değişiklikler olmakla birlikte bal üretiminin yanı sıra diğer arı ürünlerinin üretimini teşvik etmek ve artırmak için Bakanlıkça destekler ve projeler geliştirilmiştir. arıcılıkta verimliliği ve arıcıların gelir düzeyini artırmaktır. Yeni arıcılık barınma noktaları belirlenerek, bal ormanları kurularak gezginci arıcıların barınma sorunlarının giderilmesi ve işletmede birim alandan rasyonel fayda sağlanarak kovan başına verimin artırılması hedeflenmiştir. Yakın gelecekte kovan başına 11 kilo olan bal veriminin 14 kiloya çıkarılması hedeflendi. ARICILIK HARİTASI OLUŞTURULDU Üreticilerin arıcılıkla ilgili bilgilere ulaşabilmesi için Türkiye Arıcılık Haritası oluşturuldu. Harita sayesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiksel bilgi tek bir yerde toplanmıştır. İl bazında bilgilerin yer aldığı haritada, illerin arıcılıktaki durumu, sıralaması ve potansiyeli hakkında bilgilere yer verildi. Harita ‘Tarım Cep’ taşınabilir uygulamasına uyarlanarak vatandaşların daha kolay ve rahat kullanması amaçlanıyor. Harita Türkiye geneli ve illere göre farklı hazırlandı. Üretici sayısı, kovan sayısı, kovan başına bal üretimi ve verimi, ülke genelinde üretilen bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı yer aldı. Ayrıca illerde en çok üretilen bal türleri, tescilli coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve bunların kapasiteleri, ırk özellikleri ve damızlık ana arıların kayıtları da harita üzerinde yer almaktadır. Markayı almış 25 tescilli bal var. Farklı illerde lavantadan pamuğa, narenciyeden anasona kadar 24 çeşit bal üretiliyor. 81 ilin tamamında bal üretilirken, ülkede toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor.

Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, haritanın tüm vatandaşların erişimine açık olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Arıcılık Haritası uygulaması tüm vatandaşlarımızın erişimine açık olup, öncelikli hedef kitlemiz ülkemizde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardır. Arıcılık alanı, arı üreticilerimiz, arı ürünleri tüketicilerimiz ve arıcılıkla ilgilenen vatandaşlarımız için konu ile ilgili bilgi ve sayısal verilerin yer aldığı Türkiye Arıcılık Haritasının faydası, üretici ve tüketicilerimizin güncel tüm bilgilere ulaşmasını sağlamaktır. tek bir dijital ortamdan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu