Ekonomi

Endüstriyel yemek sektörü kalifiye eleman bulamıyor

BURSA (İGFA) –Bursa Gıda Sanayicileri Derneği Başkanı Coşkun Dönmez, Endüstriyel Gıda Dairesi’nin ana maliyet kalemi olan gıda fiyatlarının yanı sıra ambalaj ve diğer maliyetlerin de sürekli arttığını, bu durumu müşterilerine anlatmakta zorlandıklarını belirtti.

Başkan Dönmez, departmandaki firmaların artan maliyetlerle orantılı olarak fiyat farkını alamadıkları için gerekli yatırımları zamanında yapamadıklarını, bu nedenle ya hizmette geri kaldıklarını ya da çalıştırdıkları nitelikli personeli karşılayamadıklarını belirtti. yaşam standartlarını yükseltememek ve başka bölümlere yönelmek.

Genç neslin bölümden uzak durduğunu belirten Dönmez, “Üyelerimiz bu durumdan oldukça rahatsız. Çünkü bu sektörde vasıfsız personel çalıştıramıyoruz. Müşterilerimize kaliteli hizmet sunmaya devam edebilmek için istihdam, hizmet ve kalite dengesini iyi korumamız gerekiyor. Müşterilerimizin, her çeyrekte azalan, hatta piyasa koşulları nedeniyle her ay sonunda ölçeklendirilmesi gereken fiyat artışlarını anlayışla kabul etmelerini bekliyoruz.”

Coşkun Dönmez, Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve dünya çapında yaşanan kuraklık nedeniyle gıda, emtia, akaryakıt ve diğer güç kaynaklarının fiyatlarının büyük oranda arttığını belirtti. Tüm bunlara ek olarak aslında kırılgan olan Türkiye ekonomisinin 6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan büyük şokla derin bir krize girdiğini belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Stratejik bir konuma sahip olan endüstriyel gıda segmenti olarak değer katarak artan maliyetlerimizi müşterilerimize yansıtmamaya çalışıyoruz. Menü fiyatlarımızı gelen artışların altında güncellediğimiz için kar edemez hale geldik. Bu durum bizi yatırım yapmaktan alıkoyduğu gibi, çalışanlarımızın hak ettikleri bedeli ödeyememelerine de engel oluşturuyor. Maalesef işçimiz düşük menü fiyatlarının bedelini ödemeye başladı. Bu nedenle mevcut çalışanlarımızın çaba göstermesine rağmen yeni yetişmiş personel bulamıyoruz. Ne yazık ki gençler bu işe başlamak istemiyor. “Bu durum sürdürülemez” dedi.

Gıda bölümünde hijyen ve sanitasyonun çok değerli olduğunu vurgulayan Coşkun Dönmez, kaliteli hizmet verebilmek ve hijyen ve sanitasyon kurallarına titizlikle uymak için eğitimli personel istihdam edip gençleri şubeye çekmeleri gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu